Inzulinrezisztens lekvár

Életemben nem főztem eddig lekvárt, ezért hazautaztam a nagymamámhoz nyár elején, hogy az első próbálkozást felügyelje. Előtte sok receptet tanulmányoztam és az volt az érzésem a lekvárfőzés nagyon nem az én pályám. Mami meg nagyokat nevetett ahogy elmeséltem, hogy hogy képzelem az egész folyamatot. Csak legyintett és azt mondta: túlbonyolítom.

Mamival a Sikeres akció után --)

A közös akciónk óta már többször is főztem idehaza lekvárt teljesen egyedül és mindenkit szeretnék megnyugtatni, valóban nagyon egyszerű.

Egészséges gyümölcsök

A legfontosabb, hogy egészséges gyümölcsök legyenek feldolgozva és, ha barackot főztök be még véletlenül se álljon vízben “tisztítás” céljából, mert megposhad (szokás szerint én belegyalogoltam ebbe, hogy este ráengedtem egy tál barackra a vizet és másnap, amikor dolgoztam volna az előző este még gyönyörű gyümölcsel, már szinte szétmállotak a szemek. Nem én lennék, ha nem követnék el minden baklövést. De tényleg. Legalább Nektek már ezt megspóroltam :-))) ).

Turmixolás, ízesítés

Magozás után összeturmixolom a gyümölcshúst (én azt szeretem, ha darabok is vannak benne, így csak kicsit turmixolgatom), az egészet fazékba öntöm, teszek hozzá édesítőt (mi a Süssinát használjuk, mert főzés után sem érzünk mellék vagy utóízt, van aki pedig egyáltalán nem használ édesítőt. Megkóstolnék egy olyan lekvárt is!), citromsavat és összeforralom az egészet. Menet közben többször kóstolom a pépet, ha kell még utóízesítek picit.

Vulkanizáló főzés

A forralásnál nagyon fontos, hogy ne csak épp rottyanjon, hanem úgy nézzen ki, mint a vulkán krátere: bugyogjon köpködjön az egész felületen. Főzöm néhány percig ebben a vulkáni 🙂 stílusban, majd beleteszem a pektint. Ha 2kg gyümülcshöz egy fél kiskanálnyit teszek, akkor kicsit folyékony lesz (palacsintába éppen tökéletes). Ha sütésre készíteném, mondjuk linzerhez, akkor dupla ennyi pektint pakolnék bele, hogy zselésebb állagú legyen.

Az üres üvegeket kupakkal együtt jó előre lemértem

A forró lekvárt szedőkanállal az előkészített üvegekbe merem. Nem, nem teszem tepsiben előmelegített vízbe előzetesen az üvegeket. Teljesen szükségtelen. Amit viszont teszek, az az, hogy az üvegeket kupakkal együtt üresen lemérek és alkoholos filccel az üvegek aljára ráírtam a súlyukat, hogy a folyamat végén tudjak majd töltö tömeget és szénhidrátot számolni.

Üvegek lemérve a lekvárfőzéshez

Az üvegek megtöltése és lezárása után, kb 10 percre fejük tetejére állítom az összes lekvárt, csak ezt követően kerülnek a dunsztba, ami nálam egy utazó hűtőtáskát jelent, amit még beleteszek egy fagysztós szatyorba és 2-3 napig itt hűlnek a kreálmányok szépen lassan.

Szénhidrátot számolok és címkét készítek

Mielőtt elpakolom őket újra lemérem, szénhidrátot számolok (itt van némi érdekesség, erről majd egy másik bejegyzésemben írok) és elkészítem az üvegekhez a címkéket. A címkekészítés pepecselésnek tűnhet, nekem inkább megnyugtató tevékenység. Igyekszem szépen írni, ezért nagyon figyelek. A vékony hegyű filccel való színezés (inkább firkálás) pedig igazán jó stresszoldó. Mondhat bárki bármit, a lekvárcímke készítés különös előnyökkel bír, mint összpontosítás és stresszolás. Próbáljátok ki!

Napsütéses baracklekvár 2017

Lekvárfőző szakembert keresek

A lekvárfőzős élményeim alapján keresek a hamarosan induló webshopomba olyasvalakit, aki Ir-barát lekvárokat főzne nekem, nekünk, mindannyiunknak, akik örülnénk egy jó kis házi cukormentes, ch kalkulált lekvárnak!

Öleléssel,

Betti

Written by Betti

    1 hozzászólás

  1. Eszter 2017-08-10 at 11:16 Válasz

    Köszönöm a receptet, és hogy a hibákat is leírtad (még egy jelentkező, aki szereti vízben áztatni a gyümölcsöket 🙂 )

Leave a Comment