Szénhidrátok elosztása a nap folyamán a 160grammos diétában

Többen kérdeztétek, hogy a 160gramm szénhidrátot hogyan osztom el a nap folyamán. Ehhez készítettem segítségül, egy infografikát.

Szénhidrát elosztása a nap folyamán a 160grammos diétában

Az én esetemben így oszlik el a nap folyamán a 160gramm szénhidrát.
  • Reggeli: 30gr lassú szénhidrát (ch)
  • Tízórai: 20gr lassú és gyors szénhidrát (ch) vegyesen
  • Ebéd: 50 gr lassú ch
  • Uzsonna: 20gr gyors ch
  • Vacsora: 30 gr lassú ch
  • Utóvacsora: 10gr lassú ch

Az ebéd esetén hivatalosan nagyobb részt lassú szénhidrát fogyasztása a javasolt, tehát mehet bele gyors is :-). Az első időszakban amíg tanultam a diétát ilyen finomságokat nem vettem figyelembe, hanem a tuti lassú ch-kat fogyasztottam. Talán nehezebb így az elején, de jól bevésődnek az alapok és utána már könnyebb a mindennapokban nyitni a kevert megoldások felé, mint például a fenti ebéd esetében.

Miért is fontos a nap folyamán az egyenletes szénhidrátbevitelre odafigyelni?

A fő cél számunkra a testünk zsír-izom arányának helyreállítása.

Ebben a folyamatban az egyik segítségünk , ha a rendszeres (kb 3 óránkénti) táplálkozással megszakítjuk a szervezetünk pánikreakcióját (merthogy, amikor éhezik, akkor pánikol szegény, és akkor bizony zsírként raktároz), azaz megnyugtatjuk, hogy egészen biztosan számíthat 3 óra múlva a következő adag energiaforrásra, így teljesen fölösleges raktároznia.

A test zsír-izom arányának javítását célként kitűzni azért reálisabb, mint a fogyást, mert vannak vékony inzulinrezisztensek (például én is ilyennek számítok), akikre ránézve meglepetéssel kérdezheti bárki, hogy miért kell életmódot váltania ‘hisz jól néz ki’. Lehet valaki vékony annak ellenére, hogy arányaiban a szervezete ‘sok’ zsírt tartalamaz. A zsírban pedig az az inzulin tárolódik, amit a szervezet túlzott mennyiségben gyártott le a nagyobb inzulinválasszal járó ételek elfogyasztásakor. A rendszeres megfelelő minőségű szénhidrátbevitellel tehát nem csak a pánikról neveljük le a szervezetünket, hanem a zsírban gyűjtött inzulin is kevesebb lesz. Így ha az időkre és a minőségre tudunk figyelni, akkor már csak a megfelelő mozgás szükséges, hogy ami felhalmozódott, az feldolgozódjon a mozgáson keresztül.

Az IR alapozó sorozatom bejegyzését olvastad ezúttal. Remélem a segítségedre tudtam lenni! Kérlek továbbosztásnál ne feletkezz el a forrásmegjelölésről 🙂 

Öleléssel:

Betti

Written by Betti

Leave a Comment